Többcellás akku javítása házilag?

Mielőtt még nekiugranánk, és laptopunk akkuját szétszednénk, gondoljuk át az egész műveletet.

Nem vagyunk akkuspecialisták. Nincs jártasságunk, sem pedig tapasztalatunk az akkuk szerelésében. Nem akarjuk tönkretenni sem a laptopunkat, sem pedig az akkut.

Egy rossz illesztés vagy rosszul megválasztott cella akár végzetes is lehet. Előfordulhat, hogy túltölti az akkut, és akkor a cellák fel fognak robbanni. Már láttam ilyet, nem a levegőbe beszélek. Elsőnek szépen megdagadnak a cellák. Híznak, mint a jól kelesztett tészta, majd amikor a cella igen erős burkolata már nem bírja, akkor felrobban. A robbanást füst, láng és nem kicsi hang jellemzi.

Többcellás akku javítása házilag?

Az alábbiakat kizárólag az érdekesség kedvéért írom le, semmilyen felelősséget nem vállalok érte. Kifejezetten megkérek mindenkit, hogy ne próbáljon házilagosan akkut javítani, mert az életveszélyes lehet.  

A háztartásokban megtalálható kis elektromos kéziszerszámok, vagy más eszközök akkuit viszonylag könnyen javíthatjuk. Sokan rászánják magukat erre a feladatra, mivel sok eszközbe nagyon nehéz akkut szerezni, de ha van is, akkor aránytalanul magas az ára. Vannak olyan esetek, amikor az akku ugyanannyiba kerül, mintha egy új készüléket vásárolnánk.

Az ilyen egyszerű gépekben nem túl bonyolult kicserélni egy-két vagy az összes cellát. Egy NiCd, vagy NiMH cellát talán a legegyszerűbb megtalálni a kereskedelmi forgalomban, és az ára is jutányos egy új akkuhoz képest.

A hibás cella meghatározása már sokkal nehezebb feladat. Az akku külső burkolatát meg kell bontani, és ezt roncsolás mentesen nem lehet elvégezni. Fontos, hogy az összerakás során a szétszedett burkolatot az eredeti állapotba lehessen visszaállítani.

Az akku belsejében lévő cellák hasonlítanak az újratölthető ceruzaelemekre. Ettől eltekintve méretben, színben és típusban is eltérnek, habár már nem csak Ni-Mh elemeket lehet vásárolni hanem Li-ion elemeket is. A Li-ion cellákhoz nem nehéz hozzájutni, csak el kell menni az erre szakosodott üzletbe. 1500-2000 Ft összegért juthatunk hozzájuk, ami egy 6 cellás akku esetén nem is olyan olcsó. Ha hozzátesszük a befektetett időt és munkát, akkor rájöhetünk, hogy nem éri meg túlzottan a barkácsolás.

Vannak olyan cégek, akik 6-8000 Ft-ért ajánlanak felújítást, de az akkuk nagy százaléka így sem javítható. Az elektronikában olyan védelmi vonalak vannak, amiket nagyon nehéz kijátszani.

Lényeg a lényeg, hogy ne egy noname cellát vásároljunk, hanem próbáljunk LG,Panasonic, Sanyo, Samsung cellákat beszerezni.

Ügyelni kell a cellák megfelelő védőkapcsolására, mert ennek hiányától tönkremehet a kicserélt cella, illetve az egész akku.

A többcellás Li-ion akku javítása során mindig bizonyosodjuk meg róla, hogy minden egyes cella megfelelően van csatlakoztatva a védőkapcsolásba.

Ha egy viszonylag új akku egy cellája sérült meg (zárlatos lett, gyári hibás volt...), akkor elég lehet csak azt az egy cellát kicserélni az akkuban. A rossz cellát nem egyszerű megtalálni, de a megfelelő mérőműszerrel ez is megoldható.

Mindig ügyelni kell arra, hogy a cellák kémiailag azonosak legyenek. Semmiféleképpen ne rakjunk egy Li-ion cella mellé NI-Cd, NI-Mh vagy más típusú cellát.

 

Egy régebbi, huzamosabb ideig használt akkunál azonban a legjobb, ha az összes cellát kicseréljük. Az új cellák teljes kapacitásúak. A használattól megkopott régi cellák már nem tudnak annyi energiát elraktározni, mint az újak. Ha eltérőek a cellák kapacitásai, akkor az elektronika kiválasztja a leggyengébbet, és a leggyengébb kapacitást veszi irányadónak.  Ha esetleg a nagyobb kapacitásút venné az alapnak, akkor meglehet, hogy a gyengébb kapacitású cellát azonos töltéssel töltené fel, mint a nagyobbat. Erről már írtam, ekkor következik be a bumm.

 

De persze ez a lehetőség csak lényeges különbség esetén áll fenn. Egy jól összerakott többcellás akkuban mindegyik cellának hasonló kapacitása van. Azért írom, hogy hasonló, mert pár mAh eltérés nem a világ, és nem is nagyon tudunk találni 100 százalékig azonos cellákat. Amikor kicseréljük az összes cellát, a feszültség nem annyira fontos, mindaddig, amíg az eltérések nem túl nagyok, és azt a töltő kezelni tudja.

A magasabb Amper-órájú cellákat egyszerűen tovább tart majd feltölteni. Mindegyik először töltendő cellának hasonló töltöttségi szinten kell lennie, és a megszakított áramkör feszültségének 10 százalékon belül kell lennie egymáshoz képest. Fontos, mert a használat során egyforma mértékben kell a celláknak merülniük. Ha nem egyszerre merülnek a cellák, akkor az egyik cella nagyobb terhelést kap, mint a másik, és előbb-utóbb cserélhetjük újra.

 

Alapból a cellákon nincs semmilyen csatlakozási pont. A cellákat kérhetjük un. forrasztott  füllel, ami megkönnyíti a cellák összekötését. A cellákat forrasztással lehet összekötni, ez az egyetlen módja annak, hogy megbízható és hosszú távú érintkezést kapjunk. Minimalizáljuk a forrasztás során a cellákhoz eljutó hőt, hogy megelőzzük a túlmelegedést!

Néhány fontos alapszabály az akkucsomagok javításakor:

 

1.    Csak összeillő és azonos töltöttségi szintű cellákat csatlakoztassunk. Ne csatlakoztassunk kémiai alapjukban, korban vagy kapacitásban eltérő cellákat.

2.    Sose töltsünk, vagy merítsünk le Li-ion akkukat védőkapcsolás nélkül. Minden egyes cellát egyesével kell figyelni.

3.    Alkalmazzunk hőmérséklet-érzékelőt, mely megszakítja az áramkört magas hőmérséklet esetén.

4.    Csak lassú töltést alkalmazzunk, ha a cellák különböző töltöttségi szinten vannak.

5.    Különösen figyeljünk oda, ha ismeretlen márkájú cellákat használunk.

6.    A Li-ion érzékeny a pólusok felcserélésére. Mindig figyeljük a megfelelő polaritást.

7.    Ne töltsünk olyan Li-ion akkut, amelyen fizikai sérelmi nyomok vannak.

8.    Li-ion javításánál mindig győződjünk meg róla, hogy minden cella védőáramkörbe csatlakozik.

 

Ha intelmeim ellenére mégis nekifognál a javításnak, akkor sok szerencsét kívánok, és vigyázz, hogy meg ne sérülj!

Laptop akkumulátor ,laptop töltő, kamera akku,töltők,fényképezőgép akku WPOWER® minőségben.Vásárolj új webáruházunkban vagy üzleteinkben. Minden WPOWER® akkura és töltőre 1 év garanciát vállalunk.

INGYENES SZÁLLÍTÁS 20.000 FT FELETT!